I can now hold in my hands the physical result of half a year of work, the freshly printed book for children called Jugosa cocina para niños (juicy cooking for kids) that, in addition to containing plenty of recipes meant for them to prepare by themselves (with an adult’s helping hand), includes all sorts of trivia about ingredients and the culinary art, and which, the author says, is meant to help the children recognize the value in the food that they eat, think about nutrition, and put their creativity into practice. It was a fun project, in which I was involved as an art director and layout designer.
The author is Mónica Pardo Blum, who once got an award for another book of hers, called Cocina chilena (Chilean cuisine). The illustrations were made by visual artist Cecilia Andrews, and the photographs taken by Eduardo Banderas. Truth is, being fresh out of university, I wouldn’t have been able to get the position I got if it wasn’t for the fact that it’s a family project; my dad served as an editor, since the author is his mother-in-law, and, in turn, the illustrator is her daughter-in-law. Working like this was bound to cause some problems, but we managed to finish it, after some delays. I’m quite fond of the result.
Below, the cover of the book. Here’s two pages, and a couple more.
It was a pleasure to do this sort of project, because I like working on educational stuff. It’s difficult for me to give my best when my work’s ultimate purpose is to make some fat rich guy get richer. I will hopefully do more of this kind of thing in the future.
Ya tengo en mis manos el resultado físico de medio año de trabajo, el recién impreso libro llamado Jugosa cocina para niños, que, además de incluir bastantes recetas que ellos pueden preparar por sí mismos (con la ayuda de un adulto), incluye todo tipo de datos relativos a los ingredientes y la gastronomía, y el cual, dice la autora, está orientado a que los niños reconozcan el valor de la comida que comen, que piensen en la nutrición, y que ejerciten su creatividad. Fue un proyecto entretenido, en el que participé como director de arte y diagramador.
La autora es Mónica Pardo Blum, quien una vez obtuvo un premio por otro libro suyo, llamado Cocina chilena. Las ilustraciones fueron realizadas por la artista plástica Cecilia Andrews, y las fotografías capturadas por Eduardo Banderas. Estando yo recién graduado de la universidad, no habría podido llegar a tener una posición importante en un proyecto como la que tuve en este si no fuera porque el proyecto es familiar; mi papá hizo de editor, ya que la autora es su suegra, y, a su vez, la ilustradora es nuera de ésta última. Trabajando así es inevitable tener algunos problemas, pero logramos terminarlo, luego de unos retrasos. Con todo, el resultado me satisface.
Aquí puedes ver la portada del libro, y una, dos y tres dobles páginas interiores.
Fue agradable participar en un proyecto así, porque me gusta lo educacional. Es difícil para mí dar todo lo que puedo dar si el fin último de mi trabajo es hacer que un magnate se haga más rico aún. Ojalá que en el futuro tenga más oportunidades de hacer trabajos como este.
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